backgroundtop
Logo van Deknie.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
De KNIE / ZIEKTE VAN OSGOOD-SCHLATTER
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

ZIEKTE VAN

OSGOOD-SCHLATTER

 

Osgood-Schlatter is een ontsteking ter hoogte van het groeikraakbeen op het tuberositas tibiae

Symptomen Osgood-Schlatter:

Voornamelijk bij jongens tussen 10-15 jaar, kniepijn voorzijde, zwelling

Onderzoek en diagnose bij Osgood-Schlatter:

Lichamelijk onderzoek, röntgenfoto

Behandeling Osgood-Schlatter:

Belasting aanpassen of rust nemen, fysiotherapie, evt pijnstillende medicatie

De kniepees (patellapees) hecht aan op een aparte botkern van het onderbeen. Deze botkern is tijdens de groei met groeikraakbeen verbonden met het onderbeen en kan meegroeien. De botkern waar de pees aanhecht bestaat uit een benige knobbel en wordt ook wel apofyse genoemd. Als men volgroeid is, verbeent het groeikraakbeen volledig en vormt de apofyse één geheel met het onderbeen.

 

De Ziekte van Osgood-Schlatter (juveniele osteochondrose) is een ontsteking ter hoogte van het groeikraakbeen dat tijdens de groei aanwezig is. In deze fase is dit kraakbeen een zwakke schakel en door intensieve inspanning (bijvoorbeeld bij sporten) kan er irritatie ontstaan. Tijdens de groei kunnen er kleine scheurtjes (avulsies) van kraakbeenfragmenten, die apart verbenen, optreden. Hierbij kan ook opgemerkt worden dat pezen de lengtegroei van het skelet niet goed kunnen volgen en dus relatief korter zijn waardoor de trekkrachten op het groeikraakbeen verhoogd wordt.

 

Symptomen Osgood-Schlatter

Voornamelijk bij jongens in de leeftijd tussen de 10 en 15 jaar kan de Ziekte van Osgood-Schlatter belastingsafhankelijke pijnklachten aan de bovenzijde van het onderbeen (tuberositas tibiae) geven. De klachten beginnen vaak met vage knieklachten, maar komen later vooral voor bij activiteiten waarbij grote krachten op de kniepeesaanhechting komen. Hierbij kan gedacht worden aan traplopen, fietsen, sporten, hurken of knielen. De klachten kunnen gepaard gaan met een zichtbare zwelling. De klachten verdwijnen meestal in rust of als de activiteiten verminderd worden.

 

Onderzoek en diagnose bij Osgood-Schlatter

De diagnose van de Ziekte van Osgood-Schlatter wordt aan de hand van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek vastgesteld. Door middel van een röntgenfoto kan worden vastgesteld of er sprake is van losse botfragmenten. Over het algemeen hebben echografie of een mri-scan geen toegevoegde waarde tenzij er twijfel omtrent de juiste diagnose bestaat.

 

Behandeling Osgood-Schlatter

Over het algemeen is er geen operatie nodig om de klachten te verhelpen. Er wordt geadviseerd de belasting aan te passen en / of rust te nemen. In de meeste gevallen kunnen de klachten binnen enkele weken of maanden vanzelf overgaan. In ernstige gevallen kan er gedurende ongeveer 6 weken een gipskoker worden aangelegd. Door middel van fysiotherapie kan er aan de voorwaarden voor bewegen, zoals de lengte van de spieren en pezen, gewerkt worden om de klachten te verminderen. Met behulp van pijnstillers kan de pijn behandeld worden.

 

De klachten verdwijnen over het algemeen als de groeischijf gesloten is. Dit gebeurt ongeveer rond het 17e levensjaar. Soms blijft op volwassen leeftijd een losse beweeglijke botkern bestaan. Als hier lokale pijnklachten aanwezig zijn kan deze operatief verwijderd worden.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL