backgroundtop
Logo van Deknie.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
De KNIE / PATELLOFEMORAAL PIJNSYNDROOM (PFPS)
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

PATELLOFEMORAAL

PIJNSYNDROOM (PFPS)

 

Pijnklachten aan het patellofemorale gewricht (pijn knieschijf). Wordt ook wel chondropathie patella genoemd.

Symptomen patellofemoraal pijnsyndroom:

Pijn knieschijf, toenemende pijn bij lang zitten, stijve knie, pijn bij hurken, traplopen, zware belasting

Onderzoek en diagnose bij patellofemoraal pijnsyndroom:

Lichamelijk onderzoek, röntgenfoto om positie van knieschijf ten opzichte van bovenbeen te bepalen, mri-scan

Conservatieve behandeling patellofemoraal pijnsyndroom:

Fysiotherapie met specifieke oefentherapie, inlegzooltjes, tape of brace

Operatieve behandeling patellofemoraal pijnsyndroom:

Bij ernstige beschadiging of als langdurige conservatieve behandeling geen resultaat geeft. Er zijn verscheidene technieken bekend.

De knieschijf (patella) is het grootste sesambot van het lichaam. Een sesambot is een los botstuk dat zich in het verloop van een pees bevindt. De knieschijf bevindt zich in het verlengde van de pees van de bovenbeenspieren en is aan de onderzijde verbonden met een kniepees (patellapees). Hiermee vormt de knieschijf het strekmechanisme van de knie. De knieschijf ligt in een groeve op het bovenbeengedeelte (femorale gedeelte) van het kniegewricht. Hier komt de benaming patellofemorale gewricht vandaan. Tijdens het strekken en buigen van de knie beweegt de knieschijf omhoog en omlaag, daarnaast kantelt en draait deze een beetje tijdens bewegingen van de knie.

De hoge compressiedruk in het patellofemorale gewricht en / of trekkrachten van de omringende structuren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van patellofemorale pijnklachten. Mogelijke instabiliteit van de knieschijf kan hierbij een rol spelen. Hierdoor spoort de knieschijf niet goed in de groeve van het kniegewricht tijdens de bewegingen van de knie. Een pijnklacht aan het patellofemorale gewricht wordt het patellofemoraal pijnsyndroom genoemd. Verder zijn de klachten bekend onder de benaming chondropathie patella. De klachten worden regelmatig bij kinderen en tieners gezien. Daarnaast komen de klachten meer bij meisjes dan bij jongens voor.

Houdingsafwijkingen kunnen een mogelijke oorzaak zijn. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan de stand van de voeten, de stand van de knieën en de conditie van de spieren rondom de knie.

Vormafwijkingen van de knieschijf (dysplasie) kan als oorzaak voor de klachten gezien worden. Meestal is de vorm van de knieschijf gelijk aan de vorm van de groeve van het bovenbeen.

Een hoogstand van de knieschijf (patella alta) gaat soms gepaard met een verhoogde beweeglijkheid van de knieschijf. Ook kan er in plaats van de groeve sprake zijn van een horizontaal vlak waarop de knieschijf niet goed kan sporen. Dit kan instabiliteitklachten geven. Daarnaast kan er een laagstand van de knieschijf (patella baja of infera) aanwezig zijn. Hierbij neemt de druk in een gebogen stand van het gewricht toe en kan op deze manier voor pijnklachten zorgen. Vanwege een aanlegstoornis van de knieschijf kan het bovenste kwadrant aan de buitenzijde los zitten van het overige deel van de knieschijf. In een dergelijk geval wordt er over een patella bipartita gesproken. Over het algemeen hoeft dit niet behandeld te worden.

Het patellofemoraal pijnsyndroom kan ook als gevolg van een trauma optreden. Hierbij kan bij een val of het stoten tegen de knie een beschadiging van het kraakbeen van de knieschijf optreden. In sommige gevallen is er sprake van een breuk (fractuur) van de knieschijf die doorloopt tot in het kraakbeenoppervlak. Ook kan er een scheur in de kniepees of bovenbeenpees ontstaan.

Naast bovenstaande oorzaken kan ook overbelasting patellofemorale pijnklachten veroorzaken. Intensieve sportbeoefening, met name bij een opgroeiend kind, kan de pijnklachten veroorzaken. Daarnaast zijn er verscheidene andere oorzaken die het bewegen van de knieschijf kunnen beïnvloeden of ervoor kunnen zorgen dat de pijnklachten op het patellofemoraal pijnsyndroom lijkt.

 

Symptomen patellofemoraal pijnsyndroom

Bij het patellofemoraal pijnsyndroom is er pijn aan of rond de knieschijf aanwezig. Herkenbare klachten zijn een toenemende pijn bij lang zitten met gebogen knieën (het theaterzit fenomeen), bij hurken, knielen, traplopen of fietsen met een zwaar verzet. Bij rusten en het strekken van de knie nemen de pijnklachten af. Hiernaast kan de knie stijf aanvoelen of verdikt zijn. Soms is er een knisperend, knappend of klikkend geluid aanwezig.

 

Onderzoek en diagnose bij patellofemoraal pijnsyndroom

Aan de hand van een vraaggesprek die ingaat op het ontstaan en de aanwezigheid van de klachten en het lichamelijk onderzoek kan er aangewezen worden of er sprake is van het patellofemorale pijnsyndroom. Het lichamelijk onderzoek zal ingaan op de pijn en stabiliteit van de knieschijf.

Een röntgenfoto kan een duidelijk beeld geven over de anatomie en positie van de knieschijf. Daarnaast kan eventueel aanwezige artrose goed beoordeeld worden. Als de verhoudingen van de groeve van het bovenbeen en het aanhechtingspunt van de kniepees bepaald moeten worden kan een ct-scan gemaakt worden. Door middel van een mri-scan kunnen de weke delen, die eventueel de oorzaak voor de kniepijn aan de voorzijde zijn, aantonen of uitsluiten. Daarnaast kan de conditie van het kraakbeen beoordeeld worden. Een botscan kan de botactiviteit bij de eventuele kraakbeenschade in het patellofemorale gewricht aantonen.

Naast de bovenstaande onderzoeksmethoden kan een diagnostische artroscopie een middel zijn om de werkelijke conditie van het kraakbeen van het patellofemorale gewricht te beoordelen. Hiermee kan de oorzaak van de patellofemorale pijn vastgesteld worden.

 

Conservatieve behandeling patellofemoraal pijnsyndroom

Het is belangrijk dat er goed onderzoek gedaan wordt om de oorzaak van het pijnsyndroom te achterhalen.

Als er sprake is van overbelasting dient de (sport)belasting aangepast te worden en volgens een gedegen opbouw weer gestart worden. Dit behandeltraject kan met behulp van een fysiotherapeut plaatsvinden.

Houdingsafwijkingen kunnen een mogelijke oorzaak zijn. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan de stand van de voeten. Bij een doorgezakte binnenzijde van de voet (overpronatie) draaite het onderbeen naar binnen en hierdoor veranderd de krachtrichting op het kniegewricht waardoor pijnklachten in het patellofemorale gewricht geprovoceerd kunnen worden. Inlegzooltjes (inlays) kunnen hierbij helpen de klachten te verminderen. Ook goed schoeisel bij het sporten kunnen vermindering van de pijnklachten geven.

Ook een X-been kan een mogelijke oorzaak voor het patellofemoraal pijnsyndroom zijn. Hierbij is de hoek tussen de knieschijf en de daarop werkende spieren van het bovenbeen en de kniepees toegenomen doordat de knieschijf meer naar buiten wordt getrokken en er een asymmetrische druk op de knieschijf ontstaat. Dit fenomeen wordt met name bij meisjes in de tienerleeftijd gezien en bij een verdere groei verdwijnen de klachten over het algemeen spontaan.

Spierzwakte van de bovenbeenspieren kunnen ook een mogelijke oorzaak voor de pijnklachten zijn. Met name de Quadriceps is voor een goede sporing van de knieschijf in de groeve verantwoordelijk. Ook zwakte van de heupspieren en de spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen (adductoren) kunnen de stabiliteit rond het patellofemorale gewricht beïnvloeden. Naast spierzwakte moet ook aan de spierlengtes van de bovenbeenspieren aan de voor en achterzijde gedacht worden. Onder leiding van een fysiotherapeut kan het trainen van de zwakkere spieren en het op lengte brengen van de verkorte spieren  de pijnklachten verminderen.

Er bestaan conservatieve maatregelen die de knieschijf tijdens het bewegen van de knie ondersteunen. Er bestaan patellabraces die de knieschijf meer stabiliteit kunnen geven. Sommige braces hebben de intentie om het naar buiten gaan van de knieschijf tegen te gaan. Daarnaast zijn er verschillende vormen van taping om de knieschijf te ondersteunen. De McConnell-taping is onder andere een bekende methode om de knieschijf te tapen. Hierbij wordt het verkeerd bewegen van de knieschijf gecorrigeerd om op deze manier pijnvrij te kunnen bewegen en oefenen. Daarnaast is de kinesiotape (ook bekend als Cure tape) een bekende manier om de knieschijf te ondersteunen.

Operatieve behandeling patellofemoraal pijnsyndroom

Aan de hand van de ernst van een eventuele kraakbeenbeschadiging kan het beleid voor de behandeling bepaald worden. Over het algemeen wordt er alleen een operatieve behandeling uitgevoerd als er ernstige klachten aanwezig zijn waarbij langdurige conservatieve therapie geen verbetering geeft.

Een operatie kan gericht zijn op het corrigeren van de anatomische afwijkingen. Daarnaast kan een operatie uitgevoerd worden om de compressiedruk in het patellofemorale gewricht te verminderen. Hierbij wordt de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen opgehoogd. Daarnaast kan het verkeerd bewegen van de knieschijf gecorrigeerd worden door middel van het splijten (klieven) van de buitenste kapselband (laterale retinaculum). Daarnaast is de operatietechniek bekend waarbij het bovenste deel van het scheenbeen (tuberositas tibiae) meer naar binnen wordt geplaatst om de krachtrichting op de knieschijf te beïnvloeden.

Soms kan een schoonmaakoperatie (nettoyage) door middel van een kijkoperatie (artroscopie) verbetering geven, maar over het algemeen kan gezegd worden dat er terughoudend moet worden behandeld.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL