backgroundtop
Logo van Deknie.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
De KNIE / BINNENBAND (mediale collaterale ligament)
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

BINNENBAND LETSEL

(Mediale Collaterale

Ligament)

 

De binnenband zorgt voor stabiliteit in binnenwaarts zijdelingse richting van de knie

Symptomen binnenband letsel:

Verzwikking van knie naar binnen toe, zwelling (vocht in knie), kniepijn binnenzijde

Onderzoek en diagnose bij binnenband letsel:

Lichamelijk onderzoek, echografie, mri-scan

Conservatieve behandeling:

Fysiotherapie

Operatieve behandeling:

alleen bij volledige ruptuur reparatie binnenband

De binnenband (mediale collaterale band) loopt aan de binnenzijde van de knie van het bovenbeen naar het scheenbeen en deze band geeft stabiliteit in binnenwaarts zijdelingse richting van de knie. De binnenband moet de beweging van de knie naar binnen toe tegenhouden. Een scheur of beschadiging aan de voorste kruisband wordt vaak gezien in combinatie met een beschadiging aan de binnenband. Dit komt door het traumamechanisme waarbij de knie een verdraaiing naar binnen toe maakt.

 

Symptomen binnenband letsel

Een letsel aan de binnenband kan op het sportveld optreden. Bij de binnenband kan er sprake zijn van een contact trauma of een non-contact trauma. Bij een non-contact trauma kan gedacht worden aan een verzwikking van de knie naar binnen toe. Dit wordt een valgustrauma genoemd. Bij een contact trauma kan er sprake zijn van een botsing met een tegenstander of een voorwerp. De patiënt kan de band hebben voelen scheuren en er is pijn aan de binnenzijde van de knie, soms gepaard gaande met zwelling. Er kan pijn zijn over de gehele gewrichtsspleet, maar ook vaak bij de aanhechting op het boven- of onderbeen. De knie kan na het trauma stijf worden. Als het om een groot letsel gaat kan er sprake zijn van instabiliteitklachten van de knie naar binnen toe. Dit fenomeen wordt ‘giving way’ genoemd.

Het kan voorkomen dat er geen sprake is van een trauma, maar van een overbelastingsklacht aan de binnenband. Dit kan bijvoorbeeld komen door doorgezakte voeten waardoor er meer druk aan de binnenzijde van de knie komt. Hierdoor wordt de binnenband als het ware repeterend gestrest. Hierbij kan een pijn aan de binnenzijde van de knie ontstaan.

 

Onderzoek en diagnose bij binnenband letsel

Er zal in eerste instantie een analyse van het ontstaan van de klachten gemaakt worden. Vervolgens zullen er een aantal klinische testen uitgevoerd worden die ingaan op het bewegingsmechanisme van de binnenband. Er wordt met name getest op de binnenwaartse stabiliteit van de knie. Ook is de exacte locatie van de pijn belangrijk voor een goede diagnose van de binnenband.

Op een röntgenfoto is de binnenband zelf niet goed te beoordelen. Wel kan er gekeken worden of er verdere schade is en of er mogelijk sprake is van een botbreukje bij de aanhechting van de binnenband (avulsiefractuur). Daarnaast kunnen er stressfoto’s gemaakt worden waarbij er een binnenwaartse beweging van de knie gemaakt wordt waarbij er een opening van het gewricht ontstaat. Als er sprake is van een scheur van de binnenband zal er een verwijding van de gewrichtsspleet te zien zijn. De binnenband van de knie is te zien op een echografie of mri-scan. Hiermee is de status van de binnenband goed te beoordelen.

 

Behandeling binnenbandletsel

Een letsel aan de binnenband van de knie wordt meestal conservatief behandeld. De binnenband is de enige band in de knie die uit zichzelf kan herstellen. Het is belangrijk dat de band tot rust komt en er geen stress op de band komt. Hierdoor wordt er over het algemeen gebruik gemaakt van een brace die de binnenwaartse beweging van de knie tegenhoudt. Daarnaast is het belangrijk dat de knie niet overstrekt (een maximale strekking van 0 graden is toegestaan) en niet verder buigt dan 90 graden. Als deze hoeken overschreden worden komt er rek op de band. Naast deze gelimiteerde bewegingen is het belangrijk dat de verdere beweeglijkheid van de knie goed blijft en de spierkracht rondom de knie goed is, zodat de knie actief gestabiliseerd kan worden. De opbouw van deze functie kan goed onder begeleiding van een fysiotherapeut gebeuren.

Alleen bij fors letsel, een volledige scheur, van de binnenband wordt er soms geopereerd.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL