backgroundtop
Logo van Deknie.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
De KNIE / RUNNERS KNEE (lopersknie)
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

RUNNERS KNEE (lopersknie)

 

De runners knee is een veel voorkomende oorzaak van pijn aan de buitenzijde van de knie en wordt regelmatig bij hardlopers gezien. Vandaar dat de klacht lopersknie of runners knee wordt genoemd.

Symptomen runners knee:

pijn buitenzijde knie, doffe tot scherpe, stekende pijn knie, pijn tijdens of na hardlopen en / of traplopen

Onderzoek en diagnose runners knee:

Lichamelijk onderzoek, echografie

Behandeling:

Fysiotherapie, analyse looppatroon, evt inlegzooltjes of ander schoeisel
Bij slijmbeursontsteking evt medicatie / ontstekingsremmende injectie
Uitzonderlijke gevallen operatie

De medische benaming voor een runners knee / lopersknie is het Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom (TIFS), ook wel bekend als IlioTibial Band Syndrome (ITBS).

De runners knee is een veel voorkomende oorzaak van pijn aan de buitenzijde van de knie en wordt regelmatig bij hardlopers gezien. Vandaar dat de klacht lopersknie of runners knee wordt genoemd.

De tractus iliotibialis is een peesplaat van onder andere de tensor fascia latae spier en van de bilspieren. Tijdens het buigen van de knie moet de tractus iliotibialis wrijvingsloos over de buitenzijde van de knie (laterale femurcondyl) glijden. Als de laterale femurcondyl naar buiten uitsteekt kan een frictiesyndroom ontstaan. Ook een x-stand van de knie in combinatie met intensief sporten kan klachten veroorzaken. Regelmatige frictiemomenten kunnen een irritatie of ontsteking geven.

Er kan een slijmbeursachtige verbinding ontstaan tussen de tractus iliotibialis en de tussenruimte van de knie bij een chronisch frictiesyndroom. Deze slijmbeurs kan geïrriteerd raken en voor klachten zorgen. Mogelijke oorzaken voor de runners knee zijn zwakte van de bil- en bovenbeenspieren. Doordat deze spieren een mindere controle hebben tijdens de landingsfase van het hardlopen kan de heup wat zakken en kantelen, waardoor de knie meer naar binnen gaat. Door dit mechanisme neemt de spanning op de tractus iliotibialis toe.

Er kunnen factoren die bijdragen aan het ontstaan van de klachten aanwezig zijn. Deze factoren kunnen afhankelijk zijn van de lichaamsbouw. Hierbij kan gedacht worden aan O-benen (Genu Varum), instabiliteit / laksheid van de buitenzijde van de knie, het afwikkelpatroon of de stand van de voet of een beenlengteverschil.

Daarnaast kunnen oorzaken gezocht worden in bijvoorbeeld versleten, hard of stug schoeisel of een te snel opgevoerd loopschema. Daarnaast kan de klacht voortkomen als er veel aan de buitenzijde van een weg gelopen wordt, aangezien de wegen bol lopen en er hierdoor een eenzijdige belasting ontstaat.

 

Symptomen runners knee

Bij een runners knee is er meestal tijdens het lopen pijn aan de buitenzijde van de knie aanwezig die kan doortrekken tot aan de bovenzijde van het onderbeen. Er kan een doffe tot scherpe, stekende pijn aanwezig zijn. De klachten beginnen over het algemeen met een lichte irritatie en kan tijdens het hardlopen progressief toenemen. De pijn kan in zo’n mate toenemen dat er direct gestopt moet worden met hardlopen. Hiernaast kan de pijn ook na het hardlopen (de volgende dag) optreden. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het traplopen gemerkt worden.

 

Onderzoek en diagnose bij runners knee

Aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek kan de diagnose gesteld worden. Vaak is de pijn goed aan te wijzen (palperen) en er zijn specifieke lichamelijke testen die de klachten kunnen provoceren. Eventueel kan echografie de diagnose bevestigen.

 

Behandeling runners knee

Het is belangrijk om de oorzaak van de klacht te achterhalen om een goede behandeling te starten. De behandeling zal voornamelijk uit fysiotherapie bestaan. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan rekoefeningen van de peesplaat en bilspieren, massage, het opheffen van bewegingsbeperkingen in lage rug, heup, bekken, knie en enkel en er kan een oefenprogramma gevolgd worden. Daarnaast zal er een aangepast trainingsschema gevolgd moeten worden.

Ook een analyse van de stand van de voeten en het looppatroon en eventueel het gebruik van inlegzooltjes of ander schoeisel kan tot verbetering van de klachten leiden.
Als er sprake is van een slijmbeursontsteking ter plaatse kan er een injectie met corticosteroïden in de slijmbeurs gegeven worden.

In uitzonderlijke gevallen kan er operatief worden ingegrepen als alle conservatieve behandelingen geen resultaat geven. In dit geval kan de peesplaat worden ingenomen (gekliefd) worden of er kan een verlengingsplastiek van de peesplaat worden uitgevoerd.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL