backgroundtop
Logo van Deknie.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
De KNIE / OSTEOCHONDRITIS DISSECANS (OD haard)

OSTEOCHONDRITIS DISSECANS (OCD haard)

 

Een OD haard is het afsterven van weefsel van een klein deel van het subchondrale bot (bot onder kraakbeen)

Symptomen OD haard:

Slotklachten, wisselende stekende pijn bij toenemende belasting, lichte zwelling / vocht in knie

Onderzoek en diagnose bij OD haard:

Lichamelijk onderzoek, röntgenfoto met gebogen knie, bij twijfel mri-scan

Behandeling OD haard:

Groot gedeelte geneest vanzelf, evt losse fragmenten bij een kijkoperatie (arthroscopie) verwijderen

 

 

In het geval van slotklachten moet er ook worden gedacht aan een osteochondritis dissecans (OD haard). Een OD haard is een aseptische necrose (afsterven van weefsel) van een klein deel van het subchondrale bot (bot onder kraakbeen). Het kraakbeen dat daaroverheen ligt blijft wel vitaal doordat deze gevoed wordt vanuit het gewrichtsvocht. De aandoening komt meestal op jonge leeftijd voor (15-20 jaar) en vaker bij jongens dan bij meisjes. Bij een kwart van de patiënten komt de aandoening beiderzijds voor. Een OD haard is een doorbloedingsstoornis op microniveau. De oorzaak van deze lokale circulatiestoornis is niet bekend. Het necrotische bot kan loslaten van het vitale bot en kan een corpus liberum veroorzaken.

Een OD haard kan ook aanwezig zijn zonder het loslaten van het bot. De klachten die hiermee gepaard gaan kunnen wisselende stekende pijn bij toenemende belasting zijn, bovendien kan er lichte zwelling zijn en het doorzakken van de knie. Soms kan de patiënt een pijnvermijdende houding aannemen.

 

Onderzoek en diagnose bij Osteochonditis Dissecans

Bij het onderzoek is er naast vocht (hydrops) en afname van de spieromvang vaak drukpijn op de aangedane plek aanwezig. Het kan zijn dat er naast de pijn geen andere afwijkingen bij lichamelijk onderzoek aanwezig zijn. De aandoening is op een röntgenfoto met gebogen knie waarneembaar. In de strekstand is de aandoening vaak niet goed te zien. Als er twijfels bestaan is het raadzaam een mri-scan te maken.

 

Behandeling Osteochonditis Dissecans

Als de patiënt nog in de groei zit (als de groeischijven nog open zijn) geneest een groot gedeelte van de OD haarden vanzelf. Vanwege de kans op een spontaan herstel wordt er over het algemeen pas in een later stadium voor een operatie gekozen. Als er losse fragmenten zijn kunnen deze via een kijkoperatie (arthroscopie) worden verwijderd. Vervolgens wordt het restant behandeld met bijvoorbeeld microfracturing, kraakbeen transplantatie of donor materiaal. Grote fragmenten kunnen mogelijk weer gefixeerd worden.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL