backgroundtop
Logo van Deknie.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
De KNIE / MUSCULUS RECTUS FEMORIS PEES
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

MUSCULUS RECTUS FEMORIS PEES

Dit is de pees van de rectus femoris spier, één van de spierkoppen van de vierkoppige quadriceps spier.

Symptomen suprapatellaire insertie tendinopathie

De symptomen, ofwel het klachtenpatroon bij een insertie-tendinopatie wordt ingedeeld in vier stadia.

Onderzoek en diagnose suprapatellaire insertie tendinopathie

vraaggesprek, lichamelijk onderzoek

Behandeling suprapatellaire insertie tendinopathie

fysiotherapie

 

 

Dit is de pees van de rectus femoris spier, één van de spierkoppen van de vierkoppige quadriceps spier. Deze pees loopt over de patella, knieschijf heen. Het bovenste deel van de patella wordt ook wel de basis genoemd. Vanaf daar loopt de pees verder door over de patella, over het onderste deel van de patella, de apex heen, naar een uitsteeksel op het scheenbeen onder de knie, de tuberositas tibiae. Zie meer informatie over deze spier bij het kopje musculus rectus femoris op deknie.nl

 

Zoals bij de informatie over de kniepees beschreven staat, kan er ook irritatie aan de pees aan de bovenzijde van de knieschijf (patella) ontstaan. We spreken dan van suprapatellaire insertie tendinopatie. Dit komt echter minder vaak voor dan irritatie aan de kniepees aan de onderzijde van de knie, zoals bij een jumpers knee.

 

Een tendinopatie kan een ontsteking, beschadiging of irritatie van de pees zijn. Bij een insertie tendinopatie is deze blessure gelokaliseerd ter hoogte van de aanhechting/insertie van de pees. Bij een overgang van pees naar bot, de insertie plaats, moeten de weefsels qua afremming van krachten en/of schokken in evenwicht zijn om overbelasting te voorkomen. De peesvezels gaan over in onverkalkte kraakbeenzone en dat gaat weer over in verkalkte kraak beenzone. Via dit verkalkte kraakbeen zit de pees vast aan het bot. Bij extreme belasting op de pees ontstaan er kleine bloedinkjes. Deze bloedinkjes zorgen voor een reactie in de verkalkte kraakbeenzone, wat weer over gaat in de onverkalkte kraakbeenzone. Door deze schade kan de onverkalkte kraakbeenzone niet meer als buffer dienen en de krachten niet meer goed overbrengen, waardoor er een insertie-tendinopathie kan ontstaan. De oorzaak kan verschillend van aard zijn. Dit kunnen beweging gerelateerde zaken, als bijvoorbeeld overbelasting zijn, maar ook persoonsgebonden zaken als een vergrootte q-hoek (de hoek tussen een rechte lijn van knieschijf naar de aanhechting op het onderbeen en de lijn van knieschijf naar heupbeen.), afwijkende voetenstand enz.

 

 

Symptomen suprapatellaire insertie tendinopathie

 

De symptomen, ofwel het klachtenpatroon bij een insertie-tendinopatie wordt ingedeeld in vier stadia.

 

Het eerste stadium:

Er is sprake van pijn na de belasting. De klachten bestaan uit zeurende pijn, lokale vermoeidheid en stijfheid. De klachten verdwijnen over het algemeen na een paar uur.

 

Het tweede stadium:

Er is sprake van startpijn bij belasting. Na een goede warming-up zijn de klachten echter verdwenen en kan er belast/getraind worden. Na afloop is er echter wel sprake van zeurende pijn. Deze pijn houdt langer aan dan in stadium één. Ook is er vaak de dag na de inspanning nog sprake van ochtendstijfheid.

 

Het derde stadium:

Er zijn ook klachten tijdens de belasting/ de sportbeoefening. Deze klachten verdwijnen niet na een goede warming-up. Na inspanning is er een doffe pijn aanwezig, welke lang kan aanhouden.  De pees zelf is lokaal erg gevoelig. Rekken en aanspannen tegen weerstand zijn pijnlijk. De tonus/spanning op het aangedane weefsel is vaak toegenomen.

 

Het vierde stadium:

De pijnklachten zijn heftig en continu aanwezig. Wanneer deze klachten worden genegeerd en de pees niet ontzien wordt qua belasting, is het risico op een scheur groot. Het aangedane weefsel kan de belasting namelijk niet meer aan en wordt steeds slechter van kwaliteit. Bij een ruptuur/scheuring van de pees is er sprake van acute, stekende pijn. De pees werkt niet meer en de spier kan niet meer aangespannen worden.

 

 

Onderzoek en diagnose suprapatellaire insertie tendinopathie

 

Het onderzoek verschilt per stadium. Vaak wordt met behulp van de anamnese (het vraaggesprek) en het lichamelijk onderzoek, vastgesteld wat de mate van schade is.

 

In het eerste en tweede stadium is er nog geen sprake van dusdanige veranderingen van het peesweefsel. Er wordt hierbij gesproken ver primaire tendinopathie. Bij stadium één zal er een matige tonusverhoging gevonden worden. Ook zal de pees bij palpatie op sommige plekken gevoelig zijn.

Bij stadium twee zal de tonusverhoging groter zijn, zal er drukpijn over de gehele peesaanhechting zijn en zal er sprake zijn van pijn bij aanspannen van de pees tegen weerstand.

 

Bij stadium drie zal de peesaanhechting bij palpatie zeer pijnlijk zijn. Passief rekken van de spier en pees en het aanspannen tegen weerstand zijn pijnlijk en minder goed mogelijk. Ook zal de spier de neiging hebben tot verkorten en zal de tonus verhoogd zijn. Zoals eerder vermeld zullen deze symptomen bij stadium vier nog heftiger zijn. Bij een partiële ruptuur zal er sprake zijn van verminderde kracht, wanneer de spier getest wordt. Bij een totale ruptuur zelfs het onvermogen tot aanspannen van de spier.

 

 

Behandeling suprapatellaire insertie tendinopathie

 

In de eerste twee stadia is er geen blijvende schade, de veranderingen en irritatie van de pees zijn omkeerbaar. We spreken in stadium één en twee van een primaire tendinopathie. De lokale circulatie moet verhoogd worden (bijvoorbeeld middels een goede warming-up) om ervoor te zorgen dat het weefsel de belasting aan kan.

Qua behandeling kunnen in stadium één en twee, zaken als een ijsapplicatie van ongeveer 20 min en een goede cooling-down voor klachtenvermindering zorgen. Ook moeten er intensieve rekoefeningen gedaan worden en moet de belasting worden aangepast. Explosieve vormen moeten vermeden worden. Sporthervatting kan als de klachten als startpijn en ochtendstijfheid verdwenen zijn. Een geleidelijke opbouw hierin, eventueel in overleg met de fysiotherapeut is belangrijk.

 

In stadium 3 en 4 is er helaas sprake van irreversibele, blijvende schade. Het peesweefsel is dusdanig verandert en beschadigd, dat dit niet meer terug te draaien is. Hiervoor is een langere periode van revalidatie noodzakelijk. Het weefsel moet zo goed mogelijk herstelen. Hiervoor is het vermijden van explosieve belasting noodzakelijk. Dit totdat de drukpijn op de pees verdwenen is. Verder moet de tonus/spanning gereguleerd worden, door middel van rekken en bij pijn een ijsapplicatie.

 

Vaak wordt er ook operatief behandeld. Het degeneratieve peesweefsel (weefsel wat geen functie meer heeft) wordt weggesneden. Hierna dient men te herstellen als na een totale ruptuur.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL