backgroundtop
Logo van Deknie.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
De KNIE / MEDIALE RETINACULUM PATELLA
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

MEDIALE RETINACULUM PATELLA

 

Een retinaculum is steunweefsel met een bandvormige structuur. Het dient als een bevestigingsplaats voor ander weefsel of een orgaan, waardoor dit op zijn plek blijft. Ook kan het zorgen voor de juiste krachtenoverdracht van de ene op de andere structuur.

 

Het mediale retinaculum patella bevindt zich aan de binnenzijde van de knie, naast en iets onder de knieschijf. Het mediale retinaculum bestaat uit het retinaculum patellae transversale mediale en het retinaculum patellae longitudinale mediale. In het knie gewricht is er, doordat het bot van het onderbeen en bovenbeen maar weinig directe raakvlakken hebben, geringe geleiding door botweefsel. De stabiliteit en beweeglijkheid moet daarom verzorgd worden door een sterk kapsel-bandapparaat.

 

 

 

 

Het retinaculum patella mediale behoort tot de uitwendige banden en ligt dan ook buiten het knie gewricht. Omdat dit retinaculum aan de binnen- en voorzijde van de knie ligt, zorgt het vooral voor het aanspannen en positioneren van de knieschijf, de patella. Het verzorgt de statische stabiliteit van het patello-femorale gewricht, het gewricht tussen het bovenbeen en de knieschijf.

De andere structuren die hier voor zorgen zijn:

-       ligamentum Patellae

-       retinaculum patellae laterale longitudinalia en transversalia

-       aanhechtingspezen van de musulus rectus femoris

-       musculus vastus medialis

-       musculus vastus lateralis

-       meniscopatellaire banden

 

De patella, de knieschijf, heeft geen directe verbinding met het scheenbeen. Het mediale en laterale retinaculum zorgen voor de verbinding tussen de knieschijf en het scheenbeen. Via het mediale retinaculum wordt de kracht van de musculus vastus medialis (binnenste spierkop van de quadriceps) overgebracht op de binnenzijde van de knieschijf.  Via het laterale retinaculum wordt de kracht van de musculus vastus lateralis overgebracht op de laterale/buiten zijde van de patella en de buitenzijde van het scheenbeen (laterale tibiacondyl). Om te zorgen voor een optimale sporing van de knieschijf, dienen deze krachten wel in balans te zijn. Wanneer dit niet zo is kan dit leiden tot het patellofemoraal pijnsyndroom.

  

 

 

 

 

 

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL