backgroundtop
Logo van Deknie.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
De KNIE / LIG TRANSVERSUS GENUS
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

LIG. TRANSVERSUS GENUS

 

 

Dit ligament hoort bij de inwendige banden van het kniegewricht. Het is één van de vier ligamenten rondom de meniscus. Ongeveer de helft van de mensen heeft dit ligament. Dit ligament verbindt de voorzijde van de mediale meniscus met de voorzijde van de laterale meniscus. Deze band varieert in dikte. Bij ongeveer 10% van de gevallen bestaat dit ligament uit verschillende stroken.

Het ligamentum trasversus genus voorkomt dat de voorhoorn van de mediale meniscus te ver naar voren verplaatst bij extensie (strekking) van de knie. Ook voorkomt deze band dat de gewrichtsvlakken van het bovenbeen en de gewrichtsvlakken van het scheenbeen teveel druk op de meniscus uitvoeren. Ten derde vermindert deze band het naar voren en naar achteren verplaatsen van de mediale meniscus bij het buigen van de knie.Vooral in het begin van de buiging, flexie, tussen de 30 en 60 graden, controleert deze band de beweging naar achteren van de voorhoorn van de mediale mensicus. De voornaamste functie is dus het stabiliseren van de mediale meniscus.

 

 

De menisci bevinden zich tussen het scheenbeen en het bovenbeen en vullen daar de ruimte op die ontstaat door de incongruentie van de gewrichtsvlakken van de genoemde botten. De mediale, binnenste meniscus, is verbonden met de pees van één van de hamstring spieren, namelijk de musculus semimebranosus. De laterale, buitenste meniscus met de pees van musculus poplitieus. Bij buiging van de knie verplaatsen de menisci zich naar achteren, bij extensie naar voren. De menisci zorgen ervoor dat de belasting op het kniegewricht verminderd wordt. In gestrekte stand verwerken de menisci 50% van de belasting en in gebogen stand zelf 90%. De achterhoorn, het achterste deel van de meniscus heeft minder beweeglijkheid dan de voorhoorn. De mediale meniscus is minder beweeglijk dan de laterale mensicus. De grootste belasting op de mediale meniscus is bij exorotatie (naar buiten draaien) van het onderbeen. Bij endorotatie (naar binnendraaien) wordt de mediale mensicus juist ontlast. De laterale meniscus wordt door zijn grotere beweeglijkheid minder belast en is dan ook minder vatbaar voor schade.

 

Omdat het ligamentum transversum vooral de mensici stabiliseert, gaat schade aan dit ligament vaak samen met een grotere kans op mensicus letsel. Zie daarom de informatie over de mediale- en laterale meniscus op deknie.nl


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL