backgroundtop
Logo van Deknie.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
De KNIE / LATERALE RETINACULUM PATELLA
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

LATERALE RETINACULUM

PATELLA

 

Een retinaculum is steunweefsel met een bandvormige structuur. Het dient als een bevestigingsplaats voor ander weefsel of een orgaan, waardoor dit op zijn plek blijft. Ook kan het zorgen voor de juiste krachtenoverdracht van de ene op de andere structuur.

 

Het laterale retinaculum patella bevindt zich aan de buitenzijde van de knie, naast en iets onder de knieschijf. Het laterale retinaculum bestaat uit het retinaculum patellae transversale laterale en het retinaculum patellae longitudinale laterale. In het knie gewricht is er, doordat het bot van het onderbeen en bovenbeen maar weinig directe raakvlakken hebben, geringe geleiding door botweefsel. De stabiliteit en beweeglijkheid moet daarom verzorgd worden door een sterk kapsel-bandapparaat.

 

 

 

Het retinaculum patella laterale behoort tot de uitwendige banden en ligt dan ook buiten het knie gewricht. Omdat dit retinaculum aan de buiten- en voorzijde van de knie ligt, zorgt het vooral voor het aanspannen en positioneren van de knieschijf, de patella. Het verzorgt de statische stabiliteit van het patello-femorale gewricht, het gewricht tussen het bovenbeen en de knieschijf.

De andere structuren die hier voor zorgen zijn:

-       ligamentum Patellae

-       retinaculum patellae mediale longitudinale en transversale

-       aanhechtingspezen van de musulus rectus femoris

-       musculus vastus medialis

-       musculus vastus lateralis

-       meniscopatellaire banden

 

De patella, de knieschijf, heeft geen directe verbinding met het scheenbeen. Het mediale en laterale retinaculum zorgen voor de verbinding tussen de knieschijf en het scheenbeen. De patella heeft de neiging naar buiten te bewegen, vooral bij buiging (flexie) van de knie. Het laterale retinaculum  brengt de kracht van de musculus vastus lateralis over op de buitenzijde van de patella en het laterale tibiacondyl (op het scheenbeen).  Het mediale retinaculum zorgt voor de krachtenoverdracht van de musculus vastus medialis op de binnenzijde van de knieschijf. Om de knieschijf goed te geleiden, is het van belang dat deze krachten in balans zijn. Wanneer dit niet zo is kan dit leiden tot het patellofemoraal pijnsyndroom, zie hiervoor de informatie op deknie.nl, onder het kopje ‘de knieschijf’.

 

Eén van de oorzaken van het patellofemoraal pijnsyndroom kan zijn, dat de structuren aan de laterale/buitenzijde van de knie te gespannen zijn. Hiermee woorden de de vastus lateralis, tractus iliotibialis en het laterale retinaculum bedoeld. De musculus vastus medialis obliquus is vaak te zwak, of de krachten worden niet op de juiste manier overgebracht met behulp van het mediale retinaculum.

Bij deze oorzaak, een overmatige kracht op de knieschijf als gevolg van een te hoge spanning van de laterale structuren, kan een “lateral release” operatie nodig zijn. Hierbij wordt het laterale retinaculum geklieft om zo de trekkracht naar lateraal (de buitenzijde) te verminderen.

 

Omdat bij klieven van het laterale retinaculum de Aa. geniculatae laterales (bloedvat)  doorgesneden wordt, wordt de innervatie/aansturing van de patella gedeeltelijk onderbroken. Het kan zijn dat er hierdoor sprake is van een verminderde bloedtoevoer  en er daardoor een drukverlaging optreedt in de patella, waardoor de klachten verminderen. Het klieven van het laterale retinaculum wordt ook gebruikt als operatieve behandeling voor retropatellaire chondropathie (kraakbeenschade aan de achterzijde van de knieschijf).

 

Conservatief moet er bij het patellofemoraal pijnsyndroom vooral gedacht worden aan het rekken van het laterale ligament. Dit is lastig, in verband met de ligging en kan dan ook niet direct. Het kan wel via de omliggende structuren. Denk hierbij aan het rekken van de quadcriceps, hamstrings, tractus iliotibialis en de iliopsoas.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL