backgroundtop
Logo van Deknie.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
De KNIE / GEWRICHTSMUIS (corpus liberum)

GEWRICHTSMUIS (corpus liberum)

 

Meniscusklachten kunnen een slotgevoel, een klik of knoep of pijnklachten geven. Er kan bij deze verschijnselen ook sprake zijn van een gewrichtsmuis (corpus liberum). Een corpus liberum is een stukje bot of kraakbeen dat vrij door het gewricht zweeft en de beweging van de knie kan blokkeren. Het corpus liberum kan afkomstig zijn van afgebroken stukjes kraakbeen, osteochondritis discecans, osteochondrale fractuur of een synoviale chondromatose. Het corpus liberum kan een vaste plek in het gewricht hebben gevonden waar het ingekapseld kan raken en weinig klachten kan veroorzaken.

Patienten kunnen voelen dat het corpus liberum in de knie verschiet en ze kunnen hem op wisselende plekken voelen en weer verdwijnen. Een corpus liberum kan op een röntgenfoto worden waargenomen als deze verkalkt is. Een niet-gecalcificeerde corpus liberum kan op een mri-scan worden waargenomen.

Het is verstandig een dergelijk corpus liberum tijdig te verwijderen als deze klachten veroorzaakt. Deze operatie kan door middel van een kijkoperatie (arthroscopie) worden uitgevoerd. Het kan mogelijk zijn dat het corpus liberum tijdens de operatie op een plek zit die niet goed in beeld gebracht kan worden, waardoor het niet verwijderd kan worden.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL