backgroundtop
Logo van Deknie.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
De KNIE / BUITENBAND (laterale collaterale ligament)
<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

BUITENBAND (LATERALE COLLATERALE LIGAMENT)

 

Deze knieband loopt van de epicondylus lateralis van het bovenbeen, naar het caput fibula van het kuitbeen.

Symptomen buitenband letsel

Er is dus een impact aan de binnenzijde van de knie, waardoor de buitenband van de knie opgerekt wordt. Vaak instabiel en de zijwaartse beweging veroorzaakt een toename van de pijn.

Onderzoek en diagnose bij buitenband letsel

mri-scan

Behandeling buitenband letsel

Als de schade minimaal is, kan relatieve rust en fysiotherapie voldoende zijn.

Bij ernstige schade, een totale ruptuur van de buitenband, zal een operatie nodig zijn.

 

 

 

Deze knieband (buitenband of lateral collaterale ligament) genoemd, loopt van de epicondylus lateralis van het bovenbeen, naar het caput fibula van het kuitbeen. De buitenband is niet verbonden met het kapsel en met de laterale meniscus van de knie. Deze band behoort tot de structuren die zorgen voor de statische en dynamische stabiliteit van de knie.

Het hoofddoel van de structuren aan de buitenzijde van de knie, is het stabiliseren van de varus (o-benen)- en de exorotatie beweging van de knie.

De buitenband komt maximaal op spanning bij een strekking van de knie (extensie). Deze band is vooral bedoelt voor het remmen van de varus beweging tussen de 5 en 25 graden flexie (buiging) van de knie.

 

 

Symptomen buitenband letsel

 

Er is zelden geïsoleerd letsel aan de buitenband. Vaak is er ook sprake van schade aan de voorste- of achterste kruisband. De buitenband, ligamentum collaterale laterale, kan schade oplopen wanneer de knie met kracht zijwaarts naar buiten beweegt. Er is dus een impact aan de binnenzijde van de knie, waardoor de buitenband van de knie opgerekt wordt.  Denk hierbij aan sporten als voetbal, rugby en vechtsporten. Als er schade is aan de buitenband, is er bij 15 graden buiging, een toegenomen varus beweging mogelijk van ongeveer 5 mm. Bij een scheur in een collaterale band, de binnen- of buitenband van de knie, is er vaak sprake van zwelling en pijn op de plek van de schade. Er raken lokaal namelijk wat bloedvaten beschadigd. Soms is er ook blauwverkleuring te zien. Ook deze symptomen zullen duidelijker aanwezig zijn bij schade aan de binnenband als bij schade aan de buitenband, omdat de buitenband geïsoleerd ligt van het kniekapsel en de meniscus. De knie voelt vaak instabiel en de zijwaartse beweging veroorzaakt een toename van de pijn.

 

 

Onderzoek en diagnose bij buitenband letsel

 

De klachten zullen in eerste instantie middels een vraaggesprek (anamnese) en onderzoek geanalyseerd worden. Vervolgens zal er met behulp van klinische testen gekeken worden naar het bewegingsmechanisme van de buitenband. De zijwaartse, buitenwaartse stabiliteit van de knie zal getest moeten worden. Verder zal de knie gepalpeerd worden om de pijnlijke plek te bepalen.

 

De varus stress test zal uitgevoerd worden. Hierbij wordt de knie, in lichte flexie/buiging, naar buiten bewogen, zodat er een soort O-been ontstaat. Hiermee wordt de buitenband op spanning gebracht. De bewegingsuitslag zal vergeleken worden met de andere kant en zo zal er gekeken worden of er sprake is van vergrote beweeglijkheid. De mate van laxiteit, het spouwen van het gewricht en de mate van pijn worden beoordeeld.

 

Met behulp van röntgen kan de buitenband niet goed beoordeeld worden. We kan er gekeken worden naar de botstructuren van de knie. Ook kunnen er stressfoto’s gemaakt worden, waarbij de band op spanning wordt gebracht, door de knie zijwaarts naar buiten te bewegen. Bij een scheur zal er een verbreding van de gewrichtsspleet te zien zijn. Verder kan er een MRI-scan gemaakt worden, waarmee alle banden, ook de voorste- en achterste kruisband, goed beoordeeld kunnen worden.

 

Behandeling buitenband letsel

 

Omdat de buitenband minder goed doorbloed is, omdat deze geïsoleerd ligt in de knie, herstelt deze band minder goed dan de binnenband. De mate van schade is bepalend voor het beleid. Als de schade minimaal is, kan relatieve rust en fysiotherapie voldoende zijn. De knie wordt bewogen binnen de pijngrens, de stress op de buitenband moet voorkomen worden (bijvoorbeeld middels een brace) en de reactiviteit van de knie moet afnemen. Gerichte oefentherapie voor het versterken van de omliggende structuren en spieren kan zorgen voor meer stabiliteit van de knie en klachtenvermindering.

Bij ernstige schade, een totale ruptuur van de buitenband, zal een operatie nodig zijn.

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL