backgroundtop
Logo van Deknie.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
De KNIE / BAKERSE CYSTE

BAKERSE CYSTE

 

De holte met gewrichtsvocht breidt zich regelmatig in de knieholte uit via een of meerdere openingen in het achterste kapsel. Dit komt het meest voor net boven de kop van de kuitspier (m. gastrocnemius). Als deze uitbreiding tot een Cyste leidt kan deze zwelling een strak gevoel in de knieholte geven en het buigen belemmeren. Een zwelling die in de knieholte wordt gezien is de Popliteale Cyste of Bakerse Cyste. De klachten kunnen wisselend aanwezig zijn en toenemen als de knie intensiever gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld bij lang lopen. Meestal is er een Cyste aanwezig als er een ander letsel in de knie aanwezig is. Het geïrriteerde en toegenomen gewrichtsvocht dat hiermee gepaard gaat wordt hierbij in de knieholte geperst.

Bij klachten als reumatoide artritis en tuberculose kunnen grote Cysten ontstaan. De Cysten zijn meestal reactief bij artrose of een meniscusscheur.

De Cyste kan barsten en een pijnlijke en gezwollen kuit geven. Deze klachten kunnen op een trombosebeen lijken. Dit kan door middel van onderzoek worden uitgesloten.

 

Onderzoek en diagnose bij Bakerse Cyste

Door middel van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek kan de diagnose van een Bakerse Cyste worden vastgesteld. Deze diagnose kan bevestigd worden door middel van echografie.

Als de Cyste gescheurd is zal er uitgebreider onderzoek gedaan worden. Door middel van een contrastfoto, mri-scan of arthroscopie kan de gescheurde Cyste goed worden waargenomen. Op een röntgenfoto is de gescheurde Cyste niet goed te zien.

 

Conservatieve behandeling Bakerse Cyste

Over het algemeen verdwijnen Cysten vanzelf, met name als de oorzaak van de knieklacht behandeld wordt. Een operatie is zelden nodig. Rust en eventueel pijnstillende medicatie kan de klacht doen verminderen. Daarnaast kan het goed zijn de kuitspieren regelmatig aan te spannen.

Naast het negeren van de Cyste en het natuurlijke beloop af te wachten kan de Cyste  door middel van een naald leeggezogen worden om de Cyste te verkleinen. Vervolgens zal er een cortisoneninjectie geplaatst worden om de ontsteking te remmen. Daarnaast zal rust, het hooghouden van het been en gedurende een aantal dagen een drukverband voorgeschreven worden.

 

Operatieve behandeling Bakerse Cyste

Het hangt onder andere van de pijn, de beperkingen in het dagelijks leven en of de Cyste gescheurd is af of er een indicatie is om te opereren. Bij het operatief verwijderen van een Cyste is de kans groot dat deze weer terug komt.

Bij een operatieve behandeling van de Cyste is het doel om de Cyste in zijn geheel te verwijderen en het gat in het gewrichtskapsel waardoor de Cyste naar buiten is gedrukt te repareren. De operatie wordt onder algehele narcose of met behulp van een ruggenprik uitgevoerd. Vervolgens wordt er een snede aan de achterzijde van de knie gemaakt en wordt de Cyste losgemaakt van de omliggende weefsels en verwijderd. Er wordt een synthetisch matje op het gat in het kapsel gelegd en vastgehecht. Over het algemeen wordt de knie in de eerste fase verbonden en in een spalk gehouden. In deze fase zal het gebruik van krukken aangeraden worden. De verwachting is dat de klacht na vier weken volledig genezen is. Het revalidatietraject kan met ondersteuning van een fysiotherapeut plaatsvinden.

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL